Monday, March 3, 2014

~ Usrah Fitrah ~

Usrah :)
Setelah lama tak bertemu dengan semua usrahmates,
Kak naqibah cadangkan kami buat rehlah...
Tugas dah dibahagi-bahagikan melalui group whatsapp
Jah dapat ajk pengangkutan dgn Hanis
Jadi drebar... n kena buat poster.. Jah x reti adope photoshop bagai uhh..

23 FEBRUARI 2014 (Ahad)

Poster yg x seberapa... :3

Alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar seperti yg dirancang...
Bertolak dari kolej 17 selepas zuhur *masa telah ditukar* menuju Seri Serdang, makan dulu.. semua x makan lagi dari pagi... lapar kemain.. :D lepas tu baru gerak ke Wet Land, Putrajaya..
Tapi x dapat main basikal kat wet land.. sesat.. x tau kat mana tempat nak sewa basikal..
3,4 kali pusing -_- x pe r.. x de rezeki... :)

First sampai wet land tu terus pergi menara tinjau dye...
Dimulakan dengan sedikit taaruf, beritahu karton yg digemari dan beritahu perkara yang kita tak pernah bagitau kat orang (usrahmates) yang ada kat sini.
Seronok dapat tau apa perkara yang misteri nie, semua lepas tau tu.. " OWWHHHH "  :)
Cerita Zila paling best n panjang ^_^ *tak sangka zila, tak sangka.. :p 

bulatan gembira di menara tinjau Wet Land,Putrajaya

selepas beraktiviti di Wet Land, lepas solat asar, kami bergerak ke Masjid Putra..
Jem yang amat... nasib dapat r parking tepi2 jalan tu...
kat sini sesi penutup.. :( nak balik dah.. hmm.. semua jaga emosi, tak mau nangeh2.. kat Putrajaya nie, malu org tengok... hehe... * last usrah penutup masa asasi, semua berderai air mata, maafkan Jah yang menjadi pencetus air mata.. korang ingat x sesi luahan hati tu..? :') 


Bulatan gembira di sebelah Perkarangan Masjid Putra, Putrajaya

Lepas habis nie, hantar semua balik ke kolej masing-masing..
Semoga kita berjumpa lagi sahabat.. :') tak lupa juga buat new usrahmates yg x dapat join, Daina.. nanti kita gather lagi macam ni ea... tak moh sedih-sedih... 

Ukhwah Fillah Abadan Abada.
Indahnya berUkhwah kerana Allah ^_^


Pertama kali JAh join usrah, masa di Asasi, Mira yang ajak..
terima kasih Mira... kerana mula dr sini, sedikit demi sedikit mula berubah..
Janggal ketika mula-mula ingin berubah, contohnya, pakai stoking, kaki tu pon aurat :')
insyaAllah diikuti dengan yang lain-lain...
Alhamdulillah, Allah pertemukan Jah dengan mereka.. sahabat yang sering membantu,
menegur, menolong ketika sakit, belajar sama-sama...
Kadang peluang dah ada depan mata, kita tak ambil... ruginya.. :(
Bukan sahaja untuk usrahmates ja, tetapi untuk semua.. kawan sekolah semua...
Jom kita sama2 menuju redha Allah, insyaAllah.. semoga Allah redha..

Seronok bila junior sekolah tanya, " kak Jah, best ke usrah? selalu nampak kak jah post pasal usrah.. "
dekat sekolah Jah, x da usrah... maybe sebab tak da siapa yg beritahu..
jujur cakap, pertama kali dengar perkataan usrah, semasa di asasi...
tertanya dalam diri, " perlu ke usrah semua nie? "
kali pertama pergi usrah, berat rasanya... rasa macam tak layak.. usrah semua ni untuk budak-budak baik je nie.. untuk budak-budak sekolah agama jea.. punyalah JAHIL diri nie fikir macam tuh... -_-
lama kelamaan pergi usrah, rasa seronok.. banyak ilmu-ilmu yang dikongsikan akak naqibah.. sahabat-sahabat.. semua sempoi-sempoi bercerita dalam usrah.. hilang semua perasaan gemuruh n persoalan-persoalan tuh... teringat soalan yang buat Jah tergamam, kak naqibah tanya, " apa tujuan hidup awak? " masa tu, blur.. lepas tu jawab, " nak gembirakan mak dan ayah.. "    Lepastu kak naqibah perbetulkan lagi tujuan hidup yang sebenar, iaitu, MENCARI REDHA ALLAH,  buatlah segala macam apa pon di dunia nie, asalkan mendapat Redha Allah... Taat Perintah Allah dan Meninggalkan Segala LaranganNYA.. insyaAllah hidup kita akan diberkati...Letakkan Allah di tangga teratas dalam Hati kita... niatkan buat segala perkara kerana Allah... biarlah betul pada caranya, kerana Niat tidak menghalalkan cara...
Betul, usrah nie satu keperluan.. . :) 


click untuk besarkan gambar :)

 click untuk besarkan gambar :)

click untuk besarkan gambar :)
*Rukun Usrah* 

click untuk besarkan gambar :)
*betulkan balik tanggapan awal kita*


click untuk besarkan gambar :)
*pelbagai 'method' dalam usrah*

click untuk besarkan gambar :)
*Fahami Konsep Usrah sebenar*


sampai di sini sahaja, semoga bertemu kembali..
tegur Jah mana yang salah ea, Jah baru belajar...
nie hanyalah perkongsian dari Jah buat semua...
semoga dapat sesuatu...
 semoga kita menjadi Hamba Allah yang lebih baik daripada semalam..
hari lepas tak menentukan kita pada hari esok, 
hari ini yang akan menentukan siapa kita hari esok...
niat dah ada, bertindaklah sedikit demi sedikit.. insyaAllah Allah permudahkan..
bersangka baiklah dengan setiap ujian Allah, pasti ada hikmah disebalik segala yang berlaku..

“ Allah tidak membebani seseorang melainkan apa yang terdaya olehnya, ia mendapat pahala kebajikan yang diusahakannya dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya…     ( Al-Baqarah: 286)

“Sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.” (al-Insyirah : 6)





4 comments:

  1. i love usrahhh.. tapi dah lama nak buat... :(

    ReplyDelete
  2. best kan usrah... x pea,, duduk2 dgn kawan, kongsi apa2 ilmu, tu dah kira usrah :) keep it up ^_^

    ReplyDelete
  3. good girl (^_^) keep it up. I will always support you. InshaAllah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kak.. tegur yg mana salah ea :')

      Delete